Servisne informacije, vjerujte, jednako su važne onima koji misle da o Unijama sve znaju, kao i onima koji punih lisnica čekaju kako se dokopati otoka na kojem će se godinama oduživati i zahvaljivati autorima ovih informacija.

Želite li se očajnički dokopati Unija, a još uvijek ne znate kako, ova stranica pomoći će Vam u tome. Ipak, prije puta, najbolje je da sve još jednom provjerite.

MOREM

Svima željnim romantike, preporučamo ovu kombinaciju.

M/B Ozalj ili Premuda

Linija: 310 - Unije - Susak - Ilovik - Mali Lošinj
(1.6.2005.- 11.9.2006.)

I ove godine vjerojatno najsigurniji brodski izbor je linija 310 koja na Unije vozi iz Malog Lošinja. "Ozalj" ili "Premuda" pitanje je sad? Odgovor je "Ozalj". Ili "Premuda".

Premuda.

01.06. do 30.09.2008.

*Srijedom, nakon polaska iz Malog Lošinja u 14:30 sati i izvršenog pristajanja 15:40 u Iloviku, brod pristaje u Susku u 16:50 sati.
**Od 08.09.2008. brod isplovljava iz Malog Lošinja u 06:00 i u 13:30 sati.

 

Katamaran (JUDITA)
Linija 9308: Mali Lošinj - Susak - Unije - Martinšćica - Cres - Rijeka
(01.06.-30.09.2008.)

judita

Napomena: Od 08.09.2008. katamaran isplovljava iz Rijeke svakog dana u 14:30, a nedjeljom u 15:00 sati.

Više informacija o plovnim redovima voženje potražite na .

 

Nova brzobrzobrodska linija (Pula, Unije, M. Lošinj, Zadar) - SPLITTOURS d.d.

Raspored plovidbe potražite na http://www.splittours.hr/ShipLines.aspx?lang=HR ...

Uglavnom, petak - nedjelja - ponedjeljak su nam upotrebljivi. Karta se kupuje na katamaranu (bar kad se ukrcava na Unijama). Dakle, ako se ukrcavate na katamaran i neko vas pita kartu - siđite, to nije vaš katamaran...


M/B Poreč:

2010. Ni govovra.. sigurno su ga razrezali već :(

2009. Ma kakvi...

2008. Nikad se ne zna! Nada umire posljednja.

2007. Ni u snu!

2006. NE!

2005. Ni govora!

2004. Nikada!

2003. Izgleda da definitivno Poreč više neće voziti. Nikada.

2002. I ove godine izgleda pušiona (grč. ništa od toga, bijela toga, prozračni haljetak, plastična cijev jajolikog oblika, zvijezda u sazvježđu malog medvjeda...).

2001. Tijekom ljetnih mjeseci do Unija je godinama prometovala i brodska linija iz Rijeke (Rijeka-Cres-Martinšćica-Unije-Susak-Mali Lošinj), i to u 3 navrata tjedno.
Svake godine do zadnjeg je časa bilo upitno hoće li ta linija krenuti i koji će vozni red imati. Naravno, dešavalo se da brod u zadnji čas odustane od isplovljavanja radi kvara, lošeg vremena, nepovoljnog horoskopa i sl. Ove godine (2001.op.a.) neizvjesnosti više nema, jer brod nažalost, neće ploviti.

U (ne)davnoj prošlosti pristanci svih brodova na toj liniji imali su značaj najvažnijeg društvenog događaja na otoku. Zbog toga prisjetimo se samo nekih: Nj...š, Plavnik, V.k K......ć. Molimo Vas da im odamo nekoliko praznih redova počasti.

Slava im!


M/B Marina
Pula - Unije - Mali Lošinj

Još jedna veza koja je završila u povijesti...

Nije plovila više od par sezona, bila je totalno nesigurna i neekološka, a i većini nas "Marina" i dalje predstavlja svijetleću točku na horizontu koja označava da je vrijeme poć leć...

Primamo prijedloge na koji način ćemo mi svojim potomcima dati do znanja da je fajrunt sad kad više nema "Marine", a i centrala je malo out...

 

NEBOM

Unije se od 14.04.1996. godine mogu pohvaliti i vlastitim aerodromom.

Trenutna situacija (30.07.2008):

Stalna linija Unije - M.Lošinj:

Ponedjeljak
Srijeda
Petak

08:00 - Lošinj - Unije - Lošinj
13:30 - Lošinj - Unije - Lošinj
.

 


Cijena karte 7,5 kn za Unijane, 15 za Lošinjane i 120 kn za sve ostale.

Za let se potrebno najaviti.

 

Ova redovna linija je u organizaciji Lošinjskog aerodroma, a više informacija možete dobiti na njihov broj telefona 051-231-666.

Za informacije vezane za aerodrom Unije obratite se na NORTH ADRIA AVIATIOM, D.O.O, Unije bb, 51562 Unije
051- 235-822
(kontakt osoba: Drago Pekar: "Mi smo na raspolaganju od 0-24, dok ne padne mrak!")

 

Ako dolazite na Unije, a niste sretni vlasnik ili nasljednik neke unijske kuće, i nemate nekog poznatog kojem bi se uvalili na spavanje, možete se smjestiti u privatnom smještaju, iznajmiti sobu, apartman ili možda cijelu kuću. Hotela na Unijama nema. Ista je stvar i s kampovima.

Za upite o privatnom smještaju obratite se agenciji:

PUTNIČKA AGENCIJA "NIA"
Vl. Olja Pilepić

telefon: 00385-51-235-835
mobitel: 00385-99-6991988

e-mail:[email protected]

Oglase za smještaj pogledajte i na ovim stranicama

Ogladnite li na Unijama, a niste vični udici, podvodnoj pušci ili dinamitu, te se ne uspijevate kriomice dokopati tuđe ovce ili vrše, nudimo Vam rješenje. Ljetujte negdje drugdje ili posjetite jedan od unijskih ugostiteljskih objekata:

Restoran "Unije",

konoba "Kod Joze",
slastičarna "Unije",, restoran "Palmira".

Već će Vam s rive ponuditi svu silu gastronomskog vatrometa. Osim raznolike ponude jela i pića, osobit dojam na Vas zasigurno će ostaviti toplo i ljubazno osoblje.

Pažnja!
Pauze u ugostiteljskim objektima vrlo su česte i nepredvidive, te uzajamno povezane. Ponesite gotovinu, jer se od kartica primaju samo mađarice. U slast!

 

Dućan

Krenete li od rive prema unutrašnjosti mjesta, nakon stotinjak metara uspona očekuje Vas jedina trgovina na otoku, često zvana i Dućan. Pogađate, naziv i tog objekta je "Unije". Ponuda u dućanu je solidna za otočke prilike, a moguće nedostatke nadomjestiti će osmjesi djelatnika. Iako su cijene proizvoda nešto više od uobičajenih, ovo mjesto nudi i dodatne draži. Primjerice, sjedenje pred dućanom već je dio otočkog rituala, a na otoku bez automobila ovo je jedino mjesto gdje možete nastradati u prometnoj nezgodi.
Pažnja!
Radno vrijeme dućana u sezoni je dvokratno (08-12h i 18-21h), a česte su i iznenadne nestašice neophodnih namirnica.

Tobacco

Prođete li dućan, nakon samo nekoliko metara naići ćete na fatamorganu tobacco shopa "Nia" (ne brinite i taj naziv odgovara riječi Unije, ali ovaj put na latinskom jeziku).
Kakvo će biti novo radno vrijeme i hoće li ga uopće biti, pokušali smo saznati od mladog poduzetnika. Gazda je na naše upite odgovorio poznatom latinskom poslovicom: "Alea iacta est in Vino", što bi u prijevodu značilo:
"Kada sam 1999. godine krenuo u projekt tobacco na Unijama, otoku zlatnom pored Malog Lošinja, nisam ni slutio koliko je to zapravo odgovoran posao. Ali ja sam se odlučio i nisam stao. Otvorio sam tobacco shop i krenuo s radom već iduće 2000-te godine (na ljeto). I išlo je dobro. Bogu hvala, ne mogu se požalit. Što jest jest. I što. A onda, druge godine nisam otvorio i nisam ostvario nikakvu dobit. Nažalost, takav je kruh mladih poduzetnika u nesigurnom društvu. Ipak, moj me optimizam tjera i dalje pa tako niti ove godine neću otvoriti i vjerujem da će utržak biti znatno veći. Što bi se u narodu reklo; neće se dvije godine ponovit loša sezona."

Pekarna

Sad možemo reći "eh... kako je nekad bilo lijepo.. imali smo pekarnu, morali smo naručivati kruh za dan unaprijed, juriti da do 10h kupimo kruh...eh, kakvi su to dani bili..."

Kruh se sada prodaje u dućanu a dolazi s Lošinja.
Trenutno ne raspolažem informacijom o proceduri naručivanja i vremenu prodaje, ali pripremite se.

Dakle, pekarne više NEMA, ali povijest je svoje napisala:

Uz dućan i kiosk, u neposrednoj blizini nalazila se i pekara. Jedini proizvod kojise tamo mogao kupiti je kruh, ali se on zato mogao podićiti iznimnom kvalitetom i modernim designom. Zadnja cijena kruha u pekari je bila 7 kn.
Radno vrijeme pekare bilo je od 7 do 10 sati ujutro, a KRUH SE NARUČIVAO DAN UNAPRIJED. Narudžba se mogla ubaciti i u sandučić na vratima pekare. Čekajući kruh, vrijeme ste mogli provesti u ugodnom društvu sveprisutnog Drage Pekara (vidi zrakoplovi).Drago Pekar

 

Pošta

Hrvatske pošte jednu svoju poslovnicu imaju i na Unijama. Najvažniji dani pošte sežu u prošlost kada na Unijama nije bilo druge telefonske linije. Danas u pošti još uvijek možete obavljati mnoge (ali ne i sve) poštanske usluge, Simpa i VIP kartice, ali i šlape, mrežice, hladnjak, madrac te sijaset drugih važnih sitnica.

Pažnja!
Radno vrijeme pošte je klizno (jedno, dvo i trokratno), ovisno o dolascima brodova i mjesečevim mjenama.
 

Dežurnog liječnika nema. Zatreba li vam, raspitatajte se po selu koji doktor trenutno provodi svoj godišnji odmor na Unijama. U slučaju teže povrede ili bolesti može se dogovoriti avion ili gliser do Malog Lošinja. Hvala na pitanju, groblje na Unijama postoji. Dobra vijest je da gotovo svaka kuća ima lijes, a loša da je rađen po mjeri. Tko voli nek' izvoli.

Pažnja!
Preporučamo da sa sobom ponesete osnovne lijekove, a svakako i poneki antibiotik. Flasteri obavezni.
Dosadašnji apsolutni vladar flastera je Goc Raček sa nevjerojatnih 412 komada prilikom sukoba s Berom M. "Wild"-om. Očekujemo uzvrat. Cijenjene uplate primamo na poznatu adresu;
Raček-BMW 1.15-1.01.-2.90. (+ manipulativni troškovi).

 

Mobiteli na otoku više nisu rijetkost, ali su poželjni kao i homoseksualci među Talibanima. Želite li Unije doživjeti u potpunosti, oslobodite se tih dosadnih naprava.

Pažnja!
Uputno je prepaid kartice ponijeti sa sobom, jer je na Unijama njihova egzistencija neizvjesna.
Za sve eventualne probleme i enigme glede malih spravica javite se dipl.ingu. Hrvoju Sajku na kućnom broju 194.

 

 


 

Smještaj na Unijama