2005
SRETNA NOVA GODINA ILI BOLJE VAS NAŠLI!

Svečani doček

Malo manje svečani ispračaj
Zaboravite Rio, Pariz ili Novi Zeland, kod nas najluđa noć traje najduže. Ne toliko zahvaljujući sjajnoj organizaciji dočeka, koliko uvijek pouzdanim brodskim linijama. Ako ništa drugo, tog dočeka ćete se sigurno još dugo sjećati.


EKSKLUZIVNO- FOTO REPORTAŽA S UTAKMICE UNIJE - SUSAK 7:2
Već nakon sedam mjeseci objavljujemo najspektakularnije fotografije s utakmice desetljeća.

Kvaliteta fotografija namjerno je slaba ne bi li vas nagnali da nam pošaljete bolje. Naravno, možete slati uratke i na neku drugu temu.

Nakon 30 godina, Unije i Susak obnovili su tradiciju nogometnih susreta između ta dva velika sportska rivala.
Susret je počeo veličanstvenim glazbeno-scenskim dočekom na unijskoj rivi nakon kojeg su se obje momčadi i brojni gledatelji uputili na nogometni hram u Borićima.
Kako sve ipak ne bi bilo idilično, pobrinuli su se domaćini i goste sa Suska ispratili sa 7 pogodaka u mreži. Iako su iza sebe imali više od 200 navijača, najveća prednost Unija ipak je bila sklonost taktičkom nadmudrivanju, te su tako domaćini nastupili sa sastavom u kojem je bio samo jedan stanovnik Unija, dok su ostatak momčadi činili prekaljeni internacionalci iz "liga petice". Je li potrebno reći da su pošteni i pomalo naivni Susčani došli vođeni onom Coubertenovom "važno je sudjelovati" i sa sastavom koji su odreda činili Susčani. Veselimo se uzvratu.

Akcija "Maslina je neobrana 2005."
Nesebičnim zalaganjem velikog broja unijskih pregalaca, ovogodišnja akcija "Maslina je neobrana" urodila je rekordnom količinom od 17 tona ubranih maslina. No, da mjesta optimizmu ima i dalje govori podatak da je to samo 60% od ukupne količine maslina na otoku.

Nakon bespoštedne berbe, vrijedni su maslinari pristupili i idućoj etapi akcije pod sloganom "Uzalud vam trud berači", jer radi se o bjesomučno sporom procesu pretvaranja maslina u maslinovo ulje. O konačnim brojkama pričat će preživjeli.

 

 

Rok upotrebe otisnut na ambalaži
Neslavni rekord.
O tragičnom padu aviona u blizini unijske plaže već ste vjerojatno sve čuli. Ono što možda niste znali je da Unije drže neslavni rekord nesreća u zračnom prometu u Hrvatskoj. Prema nekim pokazateljima 80% svih avionskih nesreća u Hrvatskoj dogodilo se na Unijama.
Otkriven unijski trokut?!
Slijedom brojnih tragičnih vijesti, nekoliko znanstvenika sa sveučilišta u Cincinatiu sve je više uvjerenja o postojanju "Unijskog trokuta". Naime, na potezu aerodrom - Školjić - mol, od pamtivijeka do danas dogodile su se brojne pomorsko-avionske nesreće. Ponukani tim vijestima donosimo vam fotografije nekoliko takvih nesretnih događaja.
Sportska renesansa na Unijama.
Ovog ljeta održano je nekoliko spektakularnih nogometnih ogleda, kros za najmlađe, plesni maraton "Daj ti ubi konja kad ga na Unijama nema" i imaginarni vaterpolo. No, vrhunac sportskog ljeta bio je nogometni sudar Unijskih dotepenaca s mega momčadi otoka Suska. Više u foto priči.

 


Godina 2004


Nešto je divlje u zraku.
Shvatili ste, aerodrom ponovo radi. Iako nismo primjetili neke bitne zahvate kojim bi se udovoljilo navodnim primjedbama razno-raznih inspekcija, aerodrom je iz čista mira, a na sveopću sreću, ponovo dobio uporabnu dozvolu. Reklo bi se, nešto je divlje u zraku.


Ostale neprovjerene novosti


Katamaran i petkom vozi bližom prugom, a ne "vola oko stola" linijom preko Raba i Paga (više u ljetnom rasporedu plovidbe).


Kruh je ove godine poskupio sa 6 na 7 kn.


Lančana reakcija među-tužbi između mještana dovela je i do reakcije države, pa je na Unijama uvedena zabrana gradnje. Uglavnom, sve se odvijalo po principu "nek' susjedu crkne zgrada".


Ove godine kupanje je moguće samo u ronilačkim odijelima, jer meduze ponovo jašu.


Betonski bunker na rivi dobio je lijepe PVC prozore.


Ako ste mislili da popularna poštanska usluga "od vrata do vrata" funkcionira besprijekorno na cijelom svijetu, naravno, pogriješili ste. Pošaljete li pismo ili paket sa svog kućnog praga iz sela Udgu u Ugandi u kuću svoga bratića koji živi u kolibi bez adrese u prašumama Brazila, budite sigurni da će vam tu pošiljku tamo i dostaviti. No, pokušate li nešto slično poslati, recimo iz Rijeke, u neku od kuća na Unijama, zaboravite, jer primatelj će ipak morati prošetati do pošte

 

GODINA 2003

Božično-Novogodišnji domjenak na Štefanje!
Kao što smo najavili, tako i bi. U petak 26.12.2003. uspio se održati i prvi susret prijatelja Unija na kopnu. Taj događaj pod geslom "Prvi se mačići u vodu bacaju", zbio se u caffe baru "Latina" u Zagrebu, i okupio je cca. pedesetak uzvanika. Ono najvrijednije što smo ponijeli s tog susreta bilo je nevjerojatno saznanje da mnogi od nas ne hodaju u kupaćim kostimima cijele godine. Kako je sve izgledalo pogledajte u ekskluzivnom foto-safariju na našim stranicama (ne preporuča se starijima od 4 godine!).
Do idućeg susreta!

Foto-safari

Robert Nikolić novi-stari gradonačelnik Unija!
Na nedavnim lokalnim izborima Unije su dobile novu gradsku vladu. Novi-stari gradonačelnik je Robert Nikolić koji će zamijeniti dosadašnjeg Giorgia Pilepića. Osim Roberta Nikolića u sastav gradske vlade ušli su i Svetozar Vukelić, Željko Krsmanović, Darko Malčević i Dražen Mihalić. Iz izvora u izbornom stožeru saznajemo da su spomenuta petorica bili i jedini kandidati za izvršni organ otoka. Time su Unije još jednom pokazale apsolutni racionalizam, ekonomičnost i suvereno poznavanje demokratskih mehanizama, a da o žaru borbe i neizvjesnosti koji prati sve izbore i ne govorimo. Primjera radi, spomenut ćemo da se za otprilike 150 mjesta u Saboru Republike Hrvatske na posljednjim izborima borilo nekoliko tisuća kandidata, pa je jasno da bi razna državna izborna povjerenstva i komisije mogle štošta naučiti na Unijama.

Propala akcija "Lignja nas ne smije iznenaditi"

Iako smo bili sigurni da smo obavili sve potrebite predradnje za uspješan lov na đinovsku lignju, naš plan je propao. Zašto?! Jednostavno, zaboravili smo da nakon što Sunce zađe i plaže opuste od čeških konzervi, otoci ponovno postaju zadnja rupa na svirali. Naime, iako smo znali da je katamaranska veza od Rijeke do Unija dosta nesigurnija od one brodske iz Lošinja, naš avanturistički duh, a i vremenska stiska ipak su nas nagovorili da probamo do Unija doći baš tom linijom. Naravno, to nam nije uspjelo jer katamaran niti jednom od srijede do nedjelje (05.-09. studenog) nije uspio oploviti zacrtanu rutu. Kada je i pristao na Unijama nije došao do Rijeke, a kada bi došao do Rijeke zaobišao bi Unije. Naša tvrdoglavost i upornost (što odlikuje sve prave lovce) nije nam dopustila da se ostavimo našeg prvobitnog plana, a ono dobro što smo iz svega izvukli je saznanje da se Unije izvan sezone i dalje mogu osloniti samo na jednu brodsku liniju i to onu s Lošinja. I tako, đinovska lignja i dalje prijeti stanovnicima sjevernog Jadrana, a ako ne bude uhvaćena do ljeta, kupanje će na tom području biti vrlo riskantno.


Klima na otoku
Svaki viđeniji stanovnik otoka nabavio klima uređaj - samo u jednom danu iskrcano dvadeset komada - nadamo se da to neće doprinjeti daljnjem zahlađenju odnosa.


Akcija "Sizif 2003"

10.08. održana akcija skupljanja PVC otpada po žalu do Vrulja. U dva navrata skupilo se preko sedmero ljudi.Ostalo
 • suša ubila usjeve - Meho po krumpir u Rijeku
 • Marjanček završio u staračkom domu na Susku
 • otvorena nova turistička agencija "Nia"
 • "Walter brani pijesak" - foto Walter istukao napasnog, ogoljenog Talijana koji je dotičnog lažno optužio za nedopušteno fotografiranje njegova akta
 • jedna od najvećih legendi otoka, Marjanček DeNiro napustio otok i privremeno se skrasio u staračkom domu otoka Suska
 • aerodrom izvan funkcije
 • otvorena još jedna turistička agencija "Nia" (hvala na pitanju)
 • 01. 06.2003. OTVORENO PISMO UNIJANA HRVATSKOJ JAVNOSTI
  I PREDSJEDNIKU VLADE RH IVICI RAčANU
 • 17.02.2003. Nenad Žezlina Judy donirao stranicama supersonični digitalni fotoaparat. Hvala! - slijedite njegov primjer
 • 02.02.2003. - Velika proslave povodom osvajanja Svjetskog prvenstva u rukometu Hrvatske reprezentacije!

Najnovije
Starosti iz 2002.
Starosti iz 2001.

 

Smještaj na Unijama
{prognoza}