Bilo je samo pitanje vremena kada će Unije, otok ljepote i vinogradarstva, dobiti izbor kakav zaslužuje. A što više pokazuje duh jednog otoka i njegovih ljudi od malih, kartonskih krivotvorina koje svakog ljeta razašiljamo diljem svijeta ne bi li svima pokazali kako baš mi ljetujemo na najljepšem mjestu. A Unije tu stvarno imaju što pokazati. A ako se po razglednicama otok poznaje, Unije su za sva vremena zaštićene od najezde dosadnih turista.

Zbog toga, pokrenuli smo izbor za najljepšu razglednicu koja Unije predstavlja u najboljem svjetlu. U rubrici "Haec non intellego" koja prati svaku od natjecateljica, stručnu ekspertizu izradili su povjesničari umjetnosti sa Suska koji će Vam olakšati percepciju važnosti i naglasak vrijednosti svake od njih. One koje smo odabrali tek su mali dio svega što se na otoku nudi, a željno očekujemo i Vašu pomoć.

Glasajte za svog favorita između mnoštva pažljivo i nadasve maštovito dizajniranih umjetnina. Birajte pažljivo i nemilosrdno jer će najljepša od njih biti pretvorena u mural kojim će se naposljetku ukrasiti ruglo od Velih stijena.

Jedna slika govori više od tisuću riječi, a razglednica još i manje.

1
1.
10
2.
Haec non intellego: Posebno obratiti pažnju na osjenčanost galeba i oblaka. A tek nasukani delfini. Tog ima samo na Unijama. Haec non intellego: Unije, raj za ljude. S mrenom!
11
3.
12
4.
Haec non intellego: Potpuno inovativan pristup suvremenim tokovima razgledničarstva. Kombinacija klasičnog stila i vrlo suvremenog strip intervencionizma. Osim toga, vrlo je logičan postav ronioca na rivi te odnosi veličina.. Haec non intellego: Pogledate li bolje, istu fotografiju naći ćete na barem još četiri razglednice. Nema veze, barem je avion drugačiji.
13
5.
14
6.
Haec non intellego: Ljetujte negdje drugdje. Mi sunce vidimo samo kroz ozonsku rupu. Haec non intellego: Razglednica koju je sponzorirao Hrvatski planinarski savez. More je ionako demode.
15
7.
16
8.
Haec non intellego: Razglednica u koju je uložen možda i najveći trud. Jer trebalo je očistiti obalu od algi i kamenja, navesti nekoliko tisuća tona pijeska i nakon fotkanja sve vratiti u prvobitno stanje. U suprotnom, mogli bi pomisliti da se radi o jeftinoj fotomontaži. Haec non intellego: Nesumnjivo, ovo je razglednica Unija. Ako ste tako bezobrazno sumnjičavi, pogledajte što piše na vrhu razglednice.

9.
18
10.
  Haec non intellego: Unije, Switzerland.
19
11.
2
12.
Haec non intellego: Cijela razgledncia vrlo pomno izrađena u rijetkom "post mortem" stilu koji su najčešće koristili Etrušćani. Osnovni elementi stila: ime pokojnika i lažno komplementiranje na nadgrobnom spomeniku. Počivala u miru. Haec non intellego: Vrijeme na Unijama kao da stoji. Jer kako drugačije protumačiti da se i iznad Velih stijena i crkve nalaze potpuno isti oblaci.
20
13.
21
14.
Haec non intellego: Želite li impresionirati naručioca, natrpajte na razglednicu sve što vam se našlo pri ruci i uspjeh je više nego očaravajuć. Haec non intellego: Da je sve što je na slici istina, otok bi sigurno imao više od osamdesetak stanovnika.
22
15.
23
16.
Haec non intellego: Razglednica predstavlja konceptualni trializam. Gornji dio prikazuje ljepote otoka, a u manjim izdvojenim elipsama nudi se i reklama za neke druge turističke destinacije. Prijedlog: titula za najfair razglednicu. Haec non intellego: Razglednica koja sugerira odlazak s otoka, više je nego dobra pozivnica.
24
17.
25
18.
Haec non intellego: Krivo ste razumjeli, ne zove se jedrilica Unije nego otok za čiju je obalu privezana. Haec non intellego: Hvala Bogu na aerodromu. Dok je njega, bit će i razglednica.
3
19.
4
20.
Haec non intellego: Ova razglednica kao da govori: "Ako vam se na Unijama ne sviđa priroda, uvijek se možete pouzdati u dobro društvo". Haec non intellego: Napokon jedan od pozitivnih primjera marketinške orijentacije. Ako se ne prodaju na Unijama, ove razglednice možete bez problema prodati i na bilo kojem drugom kraju svijeta.
5
21.
6
22.
Haec non intellego: Razglednica iz serije "Ne dirajte mi ravnicu". Zaboravite kupanje, na Unijama Vaš će najbolji prijatelj biti motika. Haec non intellego: Nema ništa ljepše od otoka nad kojim su se nadvili zlokobni oblaci. Upravo tako mora korespondirati svaka turistička razglednica.
7
23.
8
24.
Haec non intellego: Prelijepa fotka otoka i još ljepša fotka naftne mrlje iznad?! Haec non intellego: Jedna od razglednica nastala na zasadama socrealizma. Radništvo i težaštvo nasuprot dekadentnoj i raspuštenoj omladini.

 

 

 

 

Smještaj na Unijama